Jouw lichaam is bijzonder intelligent en weet precies wat goed voor je is. Het zorgt ervoor dat je hart blijft kloppen, je bloed blijft stromen en dat je adem haalt, zonder dat je erover hoeft na te denken. Het maakt per seconde meer dan 2 miljoen rode bloedcellen aan en het breekt alle stoffen af die niet goed voor je zijn. Het zorgt dag en nacht voor je en is voortdurend bezig om je weer gezond te maken.
Je lijf geeft je seintjes als er iets niet klopt. Het voelt zwaar of loom, je hebt een brok in je keel , een knoop in je maag of je voelt spanning in je spieren etc. Het laat het je ook weten wanneer iets wel oké is voor jou. Je krijgt vlinders in je buik, je voelt je licht en blij, je kan je goed concentreren en je bruist van energie. Als het wat minder goed met je gaat begint je lichaam vaak heel subtiel met het afgeven van kleine signalen. Je energie neemt bijvoorbeeld af, je ogen prikken of je darmen spelen een beetje op. Maar als je de signalen niet opmerkt of er geen aandacht aan besteedt, is de kans groot dat er een moment komt dat je lijf ineens flink aan de bel trekt. Het zadelt je op met ongemakken. Je krijgt klachten, symptomen of je wordt ziek. Je krijgt bijvoorbeeld een ontsteking, hevige hoofdpijn of je hebt zoveel last van je rug dat je toch echt een tandje terug moet schakelen en je soms letterlijk stil komt te staan.
Stel nou eens dat je lichaam eerlijker is dan je hoofd en dat wanneer je met je hoofd geen nee kan zeggen, je lichaam dat voor je gaat doen. Zou het dan niet handig zijn om voor de verandering eens naar je lichaam te luisteren en te kijken wat het je wilt vertellen? En aandacht te schenken aan wat je in je leven mag veranderen, zodat je je weer goed kunt voelen?
Je lichaam liegt nooit, terwijl je hoofd niet kloppende gedachten voor waar aan kan nemen en je daarmee op een dwaalspoor kan zetten. Je lijf haalt je naar het hier en nu en drukt soms iets uit waar jij met je hoofd van weg gaat. Het vraagt aandacht voor iets wat jezelf op dat moment met je hoofd vaak nog niet kunt bevatten en met woorden niet kunt uitdrukken. Door je lichaam kom je er al wel mee in contact. Ga ervanuit dat je lichaam je wilt helpen en dat het waardevol is om te weten wat je klachten je duidelijk willen maken.
Hoe kun je daar nou achter komen?
Stel jezelf een paar goede vragen waarmee je hier inzicht in kunt krijgen.
• Wat is het dat ik niet wil zien? Wat wil zich uitdrukken?
• Wat kan ik door mijn klachten, de symptomen of de ziekte op dit moment niet meer doen? Waar vraagt mijn lijf mij mee te stoppen?
• Wat vraagt mijn lichaam mij om juist wel te gaan doen? Wat heb ik nu nodig?
• Wat mag ik veranderen om mij weer goed te voelen? Hoe zou ik dat dan doen?
• Wat weerhoudt mij ervan om datgene te doen wat goed is voor mijzelf?
Dat zijn prikkelende vragen. Wanneer je jezelf dit gaat afvragen dan kom je op een spannende plek terecht, waar het moeilijk is om te zijn en te blijven. Het maakt je vaak bewust van de dingen die niet kloppend zijn voor jou en die niet (meer) bij je passen. Het aangaan van het thema is vaak net zo pijnlijk of irriterend als de symptomen of je klachten die je hebt op dat moment.
Ga maar zitten op de lastige plek en neem de tijd. Blijf op de lastige plek en voel de pijn, Probeer niet in de weerstand te gaan en het weg te drukken, maar zie het als signaal dat er blijkbaar iets niet helemaal goed is voor je. Dat er iets is dat voor jou niet helemaal klopt. Blijf daar net zolang totdat je weet wat je lichaam je vraagt om te doen of juist niet te doen en je inzicht krijgt in wat je zou willen veranderen. De antwoorden vind je niet altijd meteen, het vraagt moed en tijd om op die spannende en meestal niet zo comfortabele plek te blijven. Soms lukt je dat niet alleen en heb je daar begeleiding bij nodig. Een eerste belangrijke ontdekking kan zijn dat je het even niet meer weet. Dat is oké. Herstel het lijntje met je gevoel en maak weer contact met je emoties, zodat duidelijk wordt waar jijzelf behoefte aan hebt. Sta jezelf toe om het spannend te vinden en om te experimenteren met het nemen van nieuwe stappen. Je hoeft het allemaal niet meteen te kunnen.
Lichamelijke klachten komen vaak van binnenuit. Medicatie kan heel nuttig zijn en je hoeft zeker niet onnodig pijn te lijden. Ik heb mijn diploma medische basiskennis en verwijs je meteen door als ik het niet vertrouw. En als iemand bijvoorbeeld last van maagzuur heeft, dan zal het geven van een bepaald drankje of pilletje ongetwijfeld effect hebben, waardoor de persoon weer opknapt en zijn weg weer kan vervolgen. Maar misschien mis je dan wel een kans om voorgoed van je klachten af te komen? Het kan ook die weg zijn die hem juist ziek maakt, doordat er bijvoorbeeld te veel stress is thuis of op het werk. Als je dan de maagklachten wegneemt en de persoon gaat gewoon weer door, dan lost er eigenlijk weinig op en is de kans groot dat klachten terugkeren zodra jij ophoudt met ze te bestrijden.
Vaak als je het conflict bekijkt dat je lichaam je heeft duidelijk gemaakt, dan worden de symptomen en klachten overbodig omdat je er aandacht aan schenkt en knap je zienderogen op. Je lichaam is je gunstig gezind en als je ernaar luistert en aandacht besteedt aan wat het je wilt vertellen, dan heeft het geen reden meer om nog langer bij jou aan de deur te kloppen. Ik heb bij het begeleiden van mensen klachten zien verdwijnen waarmee sommigen al jaren rondliepen.
Waarom zou je niet twee wegen bewandelen? Misschien kun je naast een medisch traject ook een andere weg volgen en op onderzoek uitgaan. Alleen door goed te bekijken naar wat het lichaam van je vraagt en je te helpen de stappen te zetten die voor jou goed voelen, zodat je je leven weer kunt leiden in plaats van lijden!
Recente reacties