Als mensen bij mij komen, dan komen zij meestal met één of meerdere klachten. Sommigen willen groeien en zichzelf verder ontwikkelen, maar verreweg de meesten hebben last van een probleem, al dan niet lichamelijk. De klacht waarmee ze komen is eigenlijk nooit hetgeen waar ze het meeste last van hebben. Het is meestal het gevolg van dat wat hen echt belemmert in hun doen en laten.

Je komt bijvoorbeeld bij me omdat je last hebt van stress. Ik stel je gerichte vragen zodat we je probleem verder af kunnen pellen, net zolang totdat we bij de kern aankomen en de oorzaak van je probleem helder wordt. Misschien vind je het lastig om je uit te spreken en ga je conflicten het liefst uit de weg. Je doet dan niet waar je eigenlijk wel behoefte aan hebt, waardoor je stress krijgt. De stress is het gevolg van waar je daadwerkelijk last van hebt. Om je te helpen is het belangrijk om verder te kijken naar wat maakt dat je conflicten uit de weg gaat en het lastig vindt om te zeggen wat je denkt. Totdat we weten wat je echt in de weg zit en jouw stress veroorzaakt.

Om je beter te voelen of verder te kunnen is het belangrijk om te ontdekken wat je klacht of je probleem voor jou betekent. Hoe beïnvloedt het jou op dit moment? Waar heb je last van? Wat betekent dat voor jou in het dagelijks leven? Om daar zicht op te krijgen onderzoeken we niet alleen je gedachten, maar ook je gevoelens en de signalen die je lichaam je geeft.

Gevoelens worden altijd vooraf gegaan door onze gedachten. Alleen … ons hoofd maakt geen verschil tussen werkelijkheid en fictie. Je kunt jezelf letterlijk van alles aanpraten en anderen kunnen dat net zo goed. Hoe vaker je iets hoort, of het nu waarheid is of niet, hoe meer je het gaat geloven. En voor je het weet heb je allerlei overtuigingen die niet altijd even helpend voor je zijn en vaak helemaal niet eens waar zijn. Daarom is het erg nuttig om na te gaan welke gedachten je hebt over je probleem of klacht. Wat zijn je meest voorkomende gedachten? Kloppen ze eigenlijk wel en hoe voel jij je erover dat je die gedachten hebt?

Emoties voel je in je lichaam. We zien het ook terug in onze taal. Denk maar aan een brok in je keel hebben, goed in je vel zitten, de zenuwen die door je lijf gieren en natuurlijk de liefde die door je maag gaat. Daarom is het belangrijk om aandacht voor je lichaam te hebben en te leren voelen wat daar te voelen valt. Heb je misschien bepaalde plekken die gevoelig zijn en wat voel je dan? Wat betekent dat dan voor jou en welke effect heeft het op jou? Wanneer je goed kunt voelen, kun je keuzes maken op basis wat je wél wilt, in plaats van vooral vermijden wat je niet wilt.

Het is belangrijk om te weten waar je emoties vandaan komen. Dan kun je er beter op reageren, beter voor jezelf en vaak ook voor een ander. Onder onze emoties liggen behoeftes. Ze zijn als het ware een uitdrukking van dat je niet krijgt wat je nodig hebt. Negatieve emoties zijn een signaal van je lichaam dat bepaalde behoeftes niet bevredigd worden. Je moet weten waar je behoefte aan hebt en wat je nodig hebt om je voldaan te voelen en innerlijke rust te ervaren. Bij een baby kun je die basisbehoeftes prima zien, maar wij hebben ons vaak aangewend om onze emoties niet te laten zien en te onderdrukken. Dit doen we op allerlei manieren, Netflixen, weglachen, te veel eten, alcohol drinken, overmatig sporten…… Komt iets daarvan je bekend voor?

Op het moment dat je bij je gevoel kunt blijven en van daaruit je behoefte vervult, verdwijnt vaak ook de klacht of het probleem waarvoor je in eerste instantie bij mij terecht bent gekomen. Je kunt weer meer ontspannen en prettige gevoelens ervaren. Je voelt je blij, energiek en maakt vaak weer meer verbinding met je omgeving. Je hebt de regie terug over je eigen leven, het klopt weer voor jou.

Leer goed voor jezelf te zorgen, vooral als je emoties hebt of je signalen van je lichaam krijgt. Kijk naar wat je nodig hebt. En probeer te bedenken wat je mist en wat je voor jezelf kunt doen. Als je voelt dat je onder allerlei omstandigheden het jezelf naar de zin kunt maken, dan kun je echt beginnen te ontspannen en ervaren hoe leuk het leven kan zijn.